100 kg deșeuri, eliminate de pe plaja dintre 2 Mai și Vama Veche!


Faptele bune se fac mereu împreună. Iar atunci când vorbim de porțiunile de plajă, orice implicare contează! Peste 30 de schimbă-lume au strâns în timp record 100 kg de deșeuri de pe porțiunea de plajă dintre 2 Mai și Vama Veche, într-o activitate de igienizare coordonată de ONG Mare Nostrum.

În numai câteva ore, porțiunea de plajă dintre 2 Mai și Vama Veche a ”rămas” fără 100 kg de deșeuri. Cei care se fac ”vinovați” de acest lucru suntem noi, ONG Mare Nostrum, alături de o echipă de peste 30 de schimbă lume de la DP World Constanța.

Ne bucurăm ori de câte ori avem astfel de activități cu reprezentanți din zona privată, deoarece în acest fel putem să le oferim doritorilor de schimbă-lume experiența unei zile de teren. Este tot o formă de educație durabilă, care se poate răspândi rapid printre cercurile de apropiați ale participanților. Lucrurile mereu par simple din exterior, însă atunci când te ghidezi după o metodologie științifică privind identificarea și eliminarea deșeurilor, perspectiva din care privești lucrurile se schimbă. La finalul unei zile de monitorizare, mai ales dacă te afli la această activitate pentru prima dată, îți dorești doar ca oamenii să arunce deșeurile unde trebuie, adică la coș. Efortul depus este enorm, cu atât mai mult cu cât există anumite categorii de deșeuri care pot fi eliminate”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum

Activitatea de igienizare a început cu un mic training legat de metodologia folosită, astfel încât cei peste 30 de schimbă-lume să se familiarizeze cu procesul de identificare și eliminare a deșeurilor. Deșeurile ”naturale” sunt lăsate pe plajă (alge, scoici, crengi, bucăți de lemn neprelucrate, sâmburi), iar cele ”man-made” sunt identificate și eliminate, dacă au mai mult de 2 cm.

În numai câteva ore, plaja dintre 2 Mai și Vama Veche a redevenit curată, fiind eliminate 100 kg de deșeuri. Cele mai multe dintre deșeurile identificate sunt obiecte din plastic, alături de mucurile de țigară. Cei mai harnici dintre participanți au fost copiii, care au pus trup și suflet în găsirea și eliminarea deșeurilor.

Participanții de la DP WORLD au pus foarte multe întrebări, pentru a putea aplica exact metodologia. Implicarea lor s-a observat în numărul de deșeuri eliminate de pe porțiunea de plajă.

“Din punctul meu de vedere, această campanie a reprezentat o oportunitate educațională și de conștientizare atât pentru adulți, cât și pentru copiii care au participat. Prin acest tip de campanii reușim să înțelegem și să simțim efectul nociv al deșeurilor de plastic asupra mediului marin și nu numai”, spune Mircea Jeileanu, responsabil de mediu DP WORLD Constanța

Credem că astfel de inițiative, aplicate prin respectarea unei metodologii,  sunt lăudabile și ne-am dori să existe din ce în ce mai mulți schimbă-lume în Constanța. Educația durabilă a devenit o necesitate. Dacă nu o aplicăm, riscăm ca toate porțiunele de plajă de pe litoralul românesc să fie acoperite din ce în ce mai mult de plastic.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s