LitterArt și plogging, două concepte inedite în educația pentru dezvoltare durabilă


LitterArt și Plogging sunt două concepte inedite ce au fost implementate în cadrul Black Sea Ocean Literacy Festival, eveniment de conștientizare privind problema deșeurilor marine, cu participare internațională. Ce sunt litterart și plogging, dar mai important de atât, cum pot ajuta ele în rezolvarea problemei deșeurilor marine? Aflați din acest material!

LitterArt este o metodă de a transforma deșeurile în artă și de a le da o nouă viață. Acest concept nu este unul nou, dar este un concept care nu a fost intens promovat.

În afara României, acest trend este unul cât se poate de apreciat și sunt mulți artiști care aleg să dea o nouă utilitate deșeurilor și să le transforme în opere de artă, fie că este vorba despre PET-uri, mucuri de țigară sau capace de la diferite sticle”, spune Anca Maria Gheorghe, coordonator Departament Evenimente Publice

Conceptul de LitterArt a fost lansat odată cu evenimentul Black Sea Ocean Literacy Festival, iar provocării lansate de ONG Mare Nostrum au răspuns elevii și cadrele didactice de la 40 de instituții de învățământ din județul Constanța. Peste 1000 de oameni, de Ziua Internațională a Mării Negre, au ieșit pe plajă în căutarea de deșeuri pe care să le transforme în artă.

Copiii au fost foarte inventivi și au realizat inclusiv siluete umane din deșeurile descoperite pe porțiunile de plajă din Constanța. Acesta este unul din modurile inedite de a implica activ constănțenii în procesul de diminuare a cantității de deșeuri de pe plajele românești. Mai mult, este o metodă inedită de conștientizare și educație pentru dezvoltare durabilă”, spune Andreea Ionașcu, coordonator departament Educație pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul ONG Mare Nostrum.

Cât despre plogging, acesta este un concept la fel de interesant, implementat tot în cadrul Black Sea Ocean Literacy Festival. Acest concept îmbină, de fapt, două activități: jogging și adunat deșeuri. Acesta este un concept suedez, ce s-a răspândit destul de repede în întreaga lume, preluat de diferiți activiști din domeniul protecției mediului sau organizații non-guvernamentale.

Erik Ahlström a lansat acest concept în capitala Suediei, Stockholm. Acesta a creat site-ul Plogga pentru a organiza activitatea și a încuraja voluntarii să se implice. În Alicante, Spania, plogging-ul a venit cu numele Plogging Rrevolution, cu scopul de a promova sportul și grija față de mediu.

În Oakland, California, există un grup care își propune să adune gunoiul din jurul lacului Merritt, în fiecare săptămână.

Peste 1000 de oameni au răspuns provocării de plogging în România, alături de alte câteva mii în cadrul activităților similare din țările riverane Mării Negre, care au participat la Black Sea Ocean Literacy Festival.

”Problema deșeurilor marine este una globală, iar Marea Neagră este una din mările care suferă cel mai mult de pe urma acestui aspect. Astfel de inițiative chiar contează, la fel și implicarea simultană a oamenilor din diferite țări. Anul acesta, Ziua Mării Negre chiar a devenit internațională prin tot acest efort comun depus”, spune Anca Maria Gheorghe.

 Black Sea Ocean Literacy Festival a făcut parte din evenimentul „Let’s make the Black Sea Blue“, organizat de EU4Ocean Coalition, susținut de Directorate-General for Maritime Affairs and Fisheries of the European Commission.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s