SOA CETMAL: Peste 9.000 de oameni informați și 38 de observații ale celor trei specii de cetacee


Proiectul ”Cercetarea interacțiunii dintre cetacee și deșeurile marine în România” a ajuns la final. Proiectul a urmărit identificarea modului în care deșeurile marine afectează mamiferele marine și a fost finanțat de Ocean Solutions Microgrants. Cifrele rezultate în urma proiectului pot fi regăsite în acest material!

Peste 20 de persoane implicate direct, 600 de cadre didactice și elevi, precum și un număr de peste 9.000 de oameni informați în cadrul unui proiect inovativ, care a urmărit stabilirea unei legături între 2 indicatori foarte importanți: deșeurile marine și cetaceele din Marea Neagră. Proiectul ”Cercetarea interacțiunii dintre cetacee și deșeurile marine în România” a ajuns la final.

”Expediția si implicit implementarea proiectului ne-a permis să mai adăugăm o pagină în cartea dedicată cunoașterii cetaceelor și deșeurilor marine în apele teritoriale românești. Acest lucru ne permite să expunem opinii documentate despre acești doi indicatori. Impresia generală este că problematica deșeurilor marine plutitoare este departe de a fi întrutotul cunoscută, însă proiectul ne-a ajutat să oferim noi informații în acest sens. Și incepem să observăm că dinamica cetaceelor în apele românești ale Mării Negre nu este îmbucurătoare.”, spune Marian Paiu, director executive ONG Mare Nostrum.

În cadrul acestul proiect, au fost colectate 46 de observatii deșeuri marine (56 bucăți) din categoriile plastic preponderent, metal, lemn si textile. Mai mult, au fost realizate 38 observații ale celor trei specii de cetacee (afalini, delfini comuni si marsuini) cu 167 de indivizi. Pe baza datelor colectate estimăm în jur de 1800 de delfini și marsuini pentru zona studiată, apele teritoriale românești, între Sulina și Vama Veche.

Astfel avem prima reprezentare grafică, hartă, a distribuției cetaceelor și deșeurilor marine pentru zona studiată. Acesta fiind un prim pas pentru a vedea care este dinamica și evoluția acestor doi indicator, în timpi. ONG Mare Nostrum va continua să urmărească acești doi indicatori în toate monitorizările marine pe care le efectuează de-a lungul anului, pentru a vedea în ce măsură sunt aceștia conectați.

Ce m-a impresionat cel mai mult este faptul că în cadrul expediției marine, pentru prima dată în experiența noastră, am fost însoțiți de grupuri de delfini care să petreacă mai mult de câteva zeci de minute, alături de noi, pentru mai mult de două ore” menționează Marian Paiu, director executiv ONG Mare Nostrum.

Mai multe detalii despre expediția marina efectuată în cadrul proiectului aici https://www.youtube.com/watch?v=SXS8Hu4ht4M

***

Ocean Solutions Microgrant oferă granturi mici de finanțare proiectelor care promovează conceptul de conservare a biodiversității oceanelor, mărilor și resurselor marine, în conformitate cu directiva SDG14 a Națiunilor Unite. Scopul acestui program este de a impulsiona inovația și de a crește implicarea civică în domeniul conservării biodiversității marine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s