Vești bune înainte de sezonul estival: cantitatea de deșeuri înregistrată, la jumătate față de anul trecut!


Ultimele sesiuni de monitorizare a deșeurilor din luna mai aduc vești bune: cantitatea de deșeuri înregistrată pe cele 9 sectoare de plajă este cu 50% mai mică față de sesiunile anterioare, când au fost înregistrate 11.305 deșeuri. Pe primul loc, plasticul!

În cadrul ultimelor sesiuni de monitorizare, ONG Mare Nostrum a identificat 5.785 de deșeuri din material polimeric artificial, cauciuc, materiale textile, ceramică și metal. Au fost desfășurate două sesiuni de monitorizare, în lunile februarie și aprilie.

Sesiunea de monitorizare din luna februarie poate fi considerată o sesiune pilot, care să ne ajute să înțelegem dinamica abundenței deșeurilor. Este o sesiune intermediară, pe care am introdus-o în ideea de a identifica  distribuția cât mai exactă a acestora, precum și a comportamentului consumatorului. Motivul principal a fost acela că înregistram discrepanțe foarte mari de cifre între sesiunile din primăvară și cele din toamnă”, spune Angelica PAIU, coordonator proiect.

Valoarea mediană, un nou parametru

Potrivit statisticilor și a rezultatelor proiectelor în care ONG Mare Nostrum este implicată, la nivel european, plajele de la Marea Neagră au cea mai mare abundență a deșeurilor, fiind înregistrate 600 deșeuri la suta de metri.

Valoarea mediană rezultată pentru această sesiune este de 195.5 deșeuri la fiecare 100 m.

În aceste sesiuni, densitatea înregistrată a fost 0.11 deșeuri/m2, în scădere, față de luna octombrie, când a avut valoarea de 0,49 deșeuri/m2.

Paiele și bețele de amestecat, pe primele locuri

Paiele și bețele de amestecat rămân pe primele locuri în topul deșeurilor de pe litoralul românesc. Au fost înregistrate 201 astfel de elemente, din totalul de 5.785 deșeuri. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că mulți dintre constănțeni ”vizitează” plaja și în extra-sezon, dar omit să arunce la coș deșeurile pe care le produc.

De altfel, elementele  din  material  polimeric  artificial  (diverse  varietăți  de  plastic)  au predominat,  reprezentând principalul deșeu (3952, 68%).

Constanța rămâne cel mai murdar sector

Chiar dacă a scăzut numărul de deșeuri, Constanța rămâne cel mai murdar sector de plajă, cu 1701 deșeuri, urmată fiind de sectorul din Saturn (1086) și de Năvodari (778).

Chiar dacă avem cifre mai mici, acest lucru nu înseamnă că ne putem culca pe o ureche. Sezonul estival este foarte aproape, iar acest lucru poate aduce o răsturnare de situație. Credem că aplicarea prevederilor directivei europene privitoare la obiectele din plastic de unică folosință și încurajarea folosirii alternativelor la produsele din plastic de unică folosință pot fi două direcții eficiente, care să ajute la reducerea cantității de deșeuri de pe litoralul românesc”, spune Angelica Paiu.

Ca o recomandare generală pentru utilizatorii de plajă, plaja nu este este un mare coș de gunoi și fiecare dintre noi și-o dorește curată. Motiv pentru care fiecare avem obligația morală de a contribui la menținerea curățeniei printr-un comportament educat, aruncând gunoiul la coș. Iar atunci când această facilitate nu există, să o solicităm operatorului de plajă, și nu în ultimul rând să păstrăm gunoiul până la primul coș întâlnit în drumul nostru spre casă când varianta anterioară nu se aplică. #plajecurate

Și pentru a avea #plajecurate în continuare, cu ocazia #GreenWeek am lansat o provocare de tip #plogging, cu PREMII, valabilă nu numai pentru constănțeni. DETALII AICI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s