Peste 600 de oameni, la expoziția ONG Mare Nostrum, de la Tulcea


Peste 600 de oameni au vizitat expoziția ONG Mare Nostrum de la Tulcea “LitterExpo – Deșeurile marine în Marea Neagră”, găzduită în cadrul Centrului Muzeal Ecoturistic “Delta Dunării”. Printre aceștia s-au numărat și mulți străini. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului european LitOUTER și a fost precedat de un workshop, la care au participat partenerii proiectului, din 4 țări riverane Mării Negre.

Tema expoziției a fost ”deșeurile marine”, o direcție importantă de acțiune pentru ONG Mare Nostrum. Vizitatorii au fost încântați de panourile informative, ce prezintă viețuitoarele marine și impactul deșeurilor asupra lor și mediului în care trăiesc, precum și alternative sustenabile pe care le putem folosi în viața de zi cu zi pentru a diminua impactul nostru asupra mediului

Pe durata celor două zile de expoziție(15-16 iulie), echipa Mare Nostrum le-a vorbit celor peste 600 de vizitatori despre deșeurile marine și situația acestora la litoralul românesc, cu atât mai mult despre plastic și ce putem face pentru a reduce consumul acestuia.

Toți vizitatorii au primit cadouri din partea ONG Mare Nostrum, care au constat în paie metalice, coastere, agende realizate din materiale reciclate, jucării handmade, puzzle-uri tematice și sacoșe din material textil: ”Din punctul nostru de vedere, expoziția și-a atins scopul. Foarte mulți vizitatori au fost interesați de această problemă și au vrut să afle mai multe informații despre activitățile pe care organizația noastră le are pe aceste direcții. Am primit foarte multe întrebări, atât de la vizitatorii români, cât și de la vizitatorii străini despre rolul pe care îl avem în acest proces și ce se întâmplă mai departe cu datele pe care le colectăm în cadrul monitorizărilor de plajă. De asemenea, oamenii au fost încântați să afle mai multe despre alternativele oferite, devenind conștienți de rolul important pe care îl au în reducerea cantității de deșeuri marine”, a menționat Anca Gheorghe, coordonator Departament Evenimente Publice.

La fel de important, echipa ONG Mare Nostrum a vorbit despre modul în care participanții la trainingurile organizate în cadrul proiectului transmit aceste mesaje către public, pentru a contribui la creșterea responsabilității cetățenilor față de mediul înconjurător și cel marin.

Până la finalul lunii iulie, expoziția va rămâne activă în cadrul Centrului Muzeal Ecoturistic Delta Dunării: ”Am acceptat colaborarea cu colegii noștri de la Mare Nostrum, având în vedere că avem un obiectiv comun și anume grija față de două entități naturale importante, Rezervația Biosferei Delta Dunării, respectiv zona litorală a Mării Negre, furnizoare de servicii ecosistemice importante pentru România și nu numai. Proiectul expozițional realizat de Mare Nostrum, pe care îl prezentăm vizitatorilor Centrului Muzeal Ecoturistic Delta Dunării, consider că, pe lângă utilele informații furnizate, este și purtătorul unui puternic mesaj, transmis într-o manieră accesibilă, cu o ușoară notă ironică, ce atrage atenția cu certitudine. Personal, vizionând expoziția, mi-a fost jenă, ca în alte multe situații asemănătoare, pentru că aparțin unui grup de viețuitoare, pe cât de inteligente pe atât de needucate și ignorante uneori.

Îmi exprim speranța, ca mesajul expoziției să trezească în mintea privitorilor un moment de reflecție interioară, care să conducă la adoptarea unei abordări mai prietenoase și respectuase a uneia dintre destinațiile turistice de marcă ale României, și anume Litoralul Mării Negre, și implicit a Deltei Dunării, bineînțeles!Cristina DINU,Șef serviciu Centrul Muzeal Ecoturistic Delta Dunării

Expoziția “LitterExpo – Deșeurile marine în Marea Neagră” a fost precedată de un workshop ”Problema deșeurilor marine în Marea Neagră – împreună pentru soluții comune”, 14-15 Iulie 2022, în Tulcea (România),
În cadrul acestui workshop, în prima zi, s-a discutat problema deșeurilor marine, efectele sale asupra mediului și nivelul de cunoaștere și conștientizare a publicului despre problema deșeurile marine. Evenimentul a fost hibrid, cu 40 de participanți prezenți fizic și peste 80 de participanți online.

—–

Expozitia este organizată în cadrul proiectului „Creșterea gradului de conștientizare a publicului și reducerea deșeurilor marine în vederea protecției ecosistemului Mării Negre”, (LitOUTer) BSB-785, finanțat prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014 – 2020. Proiectul LitOUTer are ca scop creșterea gradului de conștientizare asupra deșeurilor marine, promovând acțiunile comune de reducere a deșeurilor fluviale și marine în țările riverane Mării Negre, partenere în cadrul acestuia (Turcia, România, Bulgaria și Georgia).

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s