Chiar dacă sezonul estival a trecut, pericolul de a ne sufoca în plastic a rămas, până când alegem să acționăm responsabil și să înțelegem că pentru a produce schimbare, este nevoie să facem noi în primul rând, nu alții. Dacă fiecare dintre noi se implică atât cât poate, fără a fi obligat de lege, atunci schimbarea se întâmplă. Iar acest lucru se numește educație. Iată zece reguli care ne aduc la normalitate și plaje curate!
Aceste reguli au fost gândite în cadrul campaniei „Cunoaște! Simte! Acționează! Să oprim deșeurile marine!”, finanțate de Nestle și sunt, de altfel, derivate din principalele recomandări pe care ONG Mare Nostrum le oferă tuturor operatorilor de plajă. Totul este mult mai simplu decât credem, iar schimbarea se produce foarte ușor, atâta vreme cât ne dorim acest lucru.
Uite cum poți acționa ca un erou! Pentru tine, în primul rând, și în al doilea rând pentru cei din jurul tău.
Redu! Refolosește! Reciclează! Regândește! Gândește global, acționează local!


Consumul de plastic a atins proporții covârșitoare. Fiecare produs pe care îl achiziționăm și fiecare ambalaj nu fac decât să ne ducă spre nedoritul rezultat: din ce în ce mai multă poluare. Cum ar fi dacă în loc să ne cumpărăm constant produse noi, să le schimbăm utilitatea produselor pe care le-am folosit și a căror utilitate inițială s-a consumat? De exemplu, un recipient de plastic poate ajunge o… jardinieră. Sau un cauciuc folosit, o metodă inedită de a face un leagăn sau chiar un …ghiveci. Cum sună?
Consumă responsabil! Fără risipă în lista de cumpărături și evitați pungile din plastic!
Cea mai mare risipă o facem la cumpărături, de cele mai multe ori. Luăm produse în exces și folosim…pungi în exces. Adunați toate ambajalele pe care le achiziționați de fiecare dată când mergeți la supermarket sau hypermarket. Cum ar fi dacă… ați folosi o sacoșă/plasă textilă pentru produsele pe care le achiziționați?
Marea începe de la toaleta ta!
Tot ce arunci în toaletă se întoarce …tot la tine, ai ghicit! Sistemele de deversare din cadrul orașelor nu pot filtra sau… mărunți obiecte solide. Așa că orice absorbant, muc de țigară sau chiar prezervativ aruncat în toaletă se întoarce în mare și…implicit la tine. Cu cât mai mulți oameni fac acest lucru, cu atât crește riscul ca un copil sau chiar tu /familia ta să vă loviți de ele pe plajă, în continuare. Sau chiar mai rău, să vi se întoarcă în farfurie. Nimic nu trebuie aruncat în vasul de toaletă, canalele de scurgere le pot duce direct în mare.
Stop frumuseții toxice!
Evitați utilizarea produselor cosmetice ce conțin microplastice. Mare atenție la ingredientele din compoziție, cu atât mai mult, atenție la ingredientele active. Și, bineințeles, unde se poate, alegeți produse care au ambalaje din plastic reciclat sau chiar sticlă. În timp, BPA-urile din plastic se imprimă asupra produsului.
Iubește coșurile de gunoi!
Nu abandona niciodată deșeurile pe plajă și ai grijă ca acestea să nu ajungă în apă. Marea și nisipul nu sunt coșul de gunoi al nimănui, iar scuza legată de faptul că sunt foarte puține coșuri de gunoi montate deja este…perimată. Un adult responsabil acționează în consecință și nu caută scuze.
Ține mucurile de țigară departe de plajă, nisipul nu este scrumiera ta!
Mucurile de țigară reprezintă în continuare principalul tip de deșeu identificat în sesiunile de monitorizare ale ONG Mare Nostrum. Substanțele toxice conținute de o țigară ”dăinuie” în nisip și se imprimă ca o amprentă la nivelul acestuia. În timp ce tu te întrebi ce mare rău ai făcut nisipului când ai aruncat mucul de țigară la întâmplare, un copil care se joacă în nisip se poate îmbolnăvi din cauza deciziei tale. Există scrumiere portabile și responsabilitate. Restul sunt doar scuze.
Produse de unică folosință? NU, mulțumesc!
Farfuriile de unică folosință, tacâmurile, paiele sunt folosite pentru câteva minute, dar pot polua timp de secole. Renunță să le mai cumperi sau să le mai folosești. Alege variantele ..durabile și sustenabile, cum ar fi inox sau chiar lemn de bambus.
Lasă în spate doar urmele pașilor tăi și ia cu tine amintirile…și deșeurile produse în timpul petrecut pe plajă.
Atunci când pleci de pe plajă, ia și gunoiul cu tine. Acesta poate fi strâns și împachetat, la fel ca și prosopul de plajă sau accesoriile pe care le ai. Iar dacă mergi pe plajă în extra-sezon, regula rămâne aceeași: gunoiul pe care îl produci merge la coșul de gunoi, nu rămâne pe plajă.
Spune NU pet-urilor!
Folosiți alternative precum sticlele din metal. Atenție la capace: sunt printre cele mai comune deșeuri ce se găsesc pe plaje.
Fii un influencer al Mării Negre!
Încurajează-i pe cei din jurul tău să respecte mediul marin, plaja poate fi mai curată, iar Marea Neagră mai sănătoasă! Schimbarea începe de la noi, nu de la vecinul. Dacă ne dorim cu adevărat o țară ca afară, putem da noi startul și exemplul de bună practică și îi putem inspira pe cei de lângă noi să facă același lucru. Dacă vom aștepta mereu ca celălalt să facă primul pas, rămânem în aceeași realitate. Dacă facem noi și povestim despre asta, lucrurile se schimbă.
Campanie desfășurată în cadrul proiectului „Cunoaște! Simte! Acționează! Să oprim deșeurile marine!”, finanțat de #Nestlé .