Pe data de 25 Martie, în Parcul Arheologic Constanța, începând cu ora 20.30, ONG Mare Nostrum aduce marea în parc și stinge lumina! Evenimentul Ora Pământului este un eveniment cu tradiție pentru ONG Mare Nostrum, iar scopul acestuia este a trage un semnal de alarmă asupra cantității de dioxid de carbon emise din activitățile umane.
Pe data de 25 martie, timp de o oră, îi invităm pe toți constănțenii să fie alături de noi la unul din evenimentele cu tradiție pentru ONG Mare Nostrum, și anume Ora Pământului.
Față de edițiile anterioare, evenimentul vine cu o noutate: ”În acest an, nu numai că stingem lumina, însă oferim posibilitatea tuturor constănțenilor de a afla lucruri inedite despre tipurile de deșeuri pe care le identificăm pe porțiunile de plajă de pe litoralul românesc, precum și ceea ce putem face efectiv pentru a reduce cantitatea de deșeuri atât în oraș, cât și pe plajă”, spune Anca Maria Panait, coordonator Departament Evenimente Publice.

Ce se întâmplă în cadrul evenimentului?
Alături de participanți, vom stinge lumina simbolic și vom aprinde sursele alternative, care nu consumă resurse naturale și nu produc dioxid de carbon, adică lumânările. Aceste lumânări aprinse vor lua forma viețuitoarelor marine.
Potrivit studiilor existente, în fiecare an, de Ora Pământului, se înregistrează un consum mult mai redus de curent electric, ceea ce înseamnă că lăsăm cu adevărat Pământul să respire.
”Unii ar putea spune că o oră nu face diferența. Însă ca de fiecare dată, atunci când inițiativele se unesc, iar eforturile se duc în aceeași direcție, schimbarea se produce. Dacă am extinde acest tip de comportament și în afara zilei de 25 MARTIE, intervalul 20:30-21.30, nu numai că mediul înconjurător ne-ar mulțumi, dar și bugetul nostru, pe termen lung, ne-ar fi recunoscător, pentru că ar veni facturi mai mici”, ne amintește Marian Paiu, director executiv ONG Mare Nostrum.
Până în acest moment, au răspuns invitației noastre peste 40 de instituții de învățământ din Constanța și din țară.
În egală măsură, o factură mai mică la utilități implică și emisii CO2 mai mici. Emisiile CO2 au un rol substanțial în încălzirea atmosferei terestre, iar cantitatea acestora a început să crească odată cu revoluția industrială. Pe scurt, emisiile CO2 sunt gaze din atmosferă care absorb și emit radiații infraroșii. Acestea sunt produse implicit la utilizarea energiei electrice, precum și la transport, indiferent de tipul acestuia.
Scopul EARTH HOUR este de a încuraja consumul responsabil de resurse și de a reduce nivelul de dioxid de carbon emis la producerea energiei electrice.
Ți-am pregătit câteva tips& tricks, care să te ajute să reduci facturile la energie electrică și apă, cât și Pământul să respire.
Cum să reduci factura la curentul electric?