Peste 2.000 de participanți la Crosul Mării Negre, ediția a V-a!


Pe data de 21 octombrie 2023 are loc cea de-a cincea ediție a Crosului Mării Negre, eveniment cu tradiție pentru ONG Mare Nostrum. În acest an, evenimentul a reușit să adune peste 2000 de participanți de toate vârstele, dintre care 700 sunt din alte județe. Ce se va întâmpla în cadrul evenimentului? Aflați din acest material.

Ediția a V-a a Crosului Mării Negre, ce se va desfășura pe plaja Modern/ Constanța, vine cu o serie de surprize pentru cei peste 2000 de participanți de toate vârstele, atât în ceea ce privește organizarea, cât și în ceea ce privește activitățile pe care le pot desfășura în cadrul evenimentului. Aproape 700 de participanți vor organiza crosul la ”ei acasă”, pentru că sunt din alte județe și nu pot participa fizic la eveniment.

Evenimentul este organizat pentru a trage un semnal de alarmă în ceea ce privește conservarea biodiversității marine, nu este un eveniment sportiv clasic. Am fost luați prin surprindere de numărul mare de înscrieri pentru această ediție,cu atât mai mult cu cât venim după o perioadă de pauză, de 2 ani de zile. Ne bucurăm că acest eveniment a stârnit interesul constănțenilor și nu numai. Cu siguranță va fi o ediție de neuitat”, spune Anca Panait, coordonator Departament Evenimente publice în cadrul ONG Mare Nostrum.

În cadrul evenimentului, participanții pot afla informații noi despre activitățile ONG Mare Nostrum, pot participa la tombole și pot afla cum se pot implica pentru a păstra Marea Neagră curată.

Expoziție plase de pescuit

Această expoziție este menită să sensibilizeze publicul cu privire la riscurile și problemele asociate utilizării plaselor de pescuit și să promoveze practici sustenabile și responsabile în industria pescuitului. Este important să înțelegem că, deși plasele de pescuit sunt instrumente valoroase, utilizarea lor trebuie gestionată cu grijă pentru a proteja ecosistemele marine și pentru a asigura viitorul durabil al resurselor piscicole.

Colț de activare deșeuri marine

În fiecare an, ONG Mare Nostrum efectuează monitorizări ale porțiunilor de plajă, înainte de începerea sezonului estival și după terminarea acestuia. Participanții la Cros pot afla mai multe informații despre impactul deșeurilor marine și ceea ce pot face CONCRET pentru a reduce cantitatea de gunoaie de pe plajă prin simpla participare la acest eveniment.

Tombole cu premii

Partenerii evenimentului oferă premii tuturor celor care s-au înscris la Crosul Mării Negre, constând în vouchere valorice sau produse. Printre partenerii care oferă premii se numără DECATHLON, AQUAFOR și ORIFLAME.

Spațiu de activități sportive

În locația de START pentru Crosul Mării Negre va fi amenajat un spațiu special pentru iubitorii de sport, care se pot implica în diferite activități: tir cu arcul, baschet, badmington. Participarea și accesul sunt GRATUITE.

Care sunt traseele pentru Crosul Mării Negre?

Traseele disponibile în cadrul Crosului Mării Negre sunt:

  • Căluții de mare -> Plaja Modern – Pălăria lui Neagoe /Casa Căsătoriilor și retur – Sector de cros dedicat doar elevilor de grădiniță și clasele 0-I
  • Sturionii -> Plaja Modern – Plaja Universitate (Zoom Beach – Parcul Rotterdam) și retur – distanța scurtă – 4 km
  • Delfinii -> Plaja Modern – Plaja Reyna și retur – distanța lungă – 7 km

Traseele vor fi marcate la început/final și pe parcurs 1-2 marcaje, cu numele viețuitoarelor aferente traseului

Stații hidratare:

  • pe plaja Modern (start/finish)
  • pe plaja Universitate (Zoom Beach – Parcul Rotterdam)

Participanții sunt rugați  să vină cu un recipient la ei (termos, sticlă reutilizabilă, etc.) și vor avea la dispoziții stațiile de hidratare pentru a le umple cu apă. Ne dorim acest lucru pentru a evita producerea și acumularea de deșeuri, iar în acest mod încurajăm și utilizarea recipientelor reutilizabile.

Ce reguli sunt impuse de organizatori?

Scopul evenimentului este de a învăța cum să menținem plaja curată și cum putem avea grijă de Marea Neagră și ecosistemul marin. Tocmai de aceea, participanții vor fi nevoiți să respecte câte reguli esențiale:

🔹Respectarea Zonei de Competiție: Vă rugăm să păstrați traseul crosului și zonele marcate pentru eveniment curate și nealterate.

🔹Colectarea Gunoiului:Este obligatoriu să aruncați gunoiul și deșeurile numai în containerele special desemnate. Niciun gunoi nu trebuie aruncat pe plajă sau în apă.

🔹Utilizarea Sticlelor Reutilizabile: Vă încurajăm să folosiți sticle de apă reutilizabile și să evitați sticlele de plastic cu unică folosință.

🔹Nu Părăsiți Traseul: Este important să vă mențineți pe traseu și să nu călcați în zone cu vegetație sau nisip fragil.

🔹Reciclarea: Participați activ la reciclare și folosiți containerele corespunzătoare pentru deșeuri reciclabile.

Păstrăm împreună Marea Neagră curată!

Eveniment susținut de OMV Petrom

Eveniment susținut financiar de Ocean Conservancy și Global Ghost Gear Initiative 

PARTENERI : Decathlon Constanța , Aquaphor Filtre de Apa , NaviCrew , Oriflame Năvodari// Bianca Munteanu

Parteneri media: Radio Constanta // AMA Creative Media // Opinia Constantei

Leave a comment