Tinerii sunt interesați de protejarea oceanelor!


Aceasta a fost una din concluziile cu care am rămas după cele două workshop-uri „Blue Youth”, care au avut loc pe 14 martie şi 11 aprilie 2024, la Hotel Continental Forum, Constanța. Acestea au reunit 53 de tineri, cu vârsta cuprinsă între 13-25 ani, care, împreună cu 11 reprezentanți ai grupurilor de interese au încercat să găsească soluții în diferite domenii, care să protejeze oceanele de impactul schimbărilor climatice și al acțiunilor omului.

Idei inovative și mult entuziasm

Tinerii, încântați că pot influența schimbarea au folosit metoda de brainstorming pentru a aduce cele mai aplicabile soluții care vizează protejarea oceanelor. Participanții au fost împărțiți în cinci grupuri de lucru, fiecare grup axându-se pe un anumit nivel: educațional, social, economic, politic, personal. La fiecare 15 minute, participanții trebuiau să se rotească, lucru ce i-a ajutat să aibă o viziune completă asupra problemelor.

În ceea ce privește nivelul educațional, aceștia își doresc olimpiade de jocuri ecologice, dar și excursii pe teren, unde să poată observa, din punct de vedere științific, problemele cu care se confruntă oceanele.

La nivel politic, concluzia a fost că ar trebui să existe un partid ecologist, a cărui agendă să prioritizeze mediul înconjurător.

La nivel economic, cea mai votată soluție a fost promovarea eco-turismului, dar și faptul că cele mai poluante companii ar trebui sancționate de către autoritățile competente prin amenzi.

Din punct de vedere social, tinerii au propus crearea unei eco-caravane, care să atragă oamenii într-o manieră spontană, diverse competiții de reciclat, dar și mediatizarea în social media, într-un mod interactiv, a problemelor, a soluțiilor și a informațiilor despre oceane.

Nu în ultimul rând, în ceea ce privește nivelul personal, cele mai votate soluții au fost: colectarea uleiului folosit, , plus promovarea utilizării produselor reciclate prin campanii, utilizarea unui design atrăgător.

Implementarea soluțiilor

Deoarece schimbarea vine prin practică, tinerii au plecat nerăbdători de a aplica aceste idei și în viața lor de zi cu zi. Toate aceste idei, dar și multe altele, care au fost discutate de către tineri în timpul workshop-urilor, vor fi incluse într-o broşură, iar o parte dintre ele vor fi puse în practică, alături de echipa ONG Mare Nostrum.

Proiectul este în parteneriat cu Active Zone Outdoor și finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Erasmus+.

Leave a comment