Lansare proiect CETMAL: Cum influențează deșeurile marine soarta cetaceelor din apele costiere românești?


Proiectul CETMAL, finanțat de Ocean Solutions Microgrants a fost lansat la începutul lunii, odată cu Ziua Delfinului, printr-o  monitorizare acvatică! Scopul proiectului este de a realiza un studiu privind modul în care deșeurile marine pot afecta cetaceele. Proiectul își propune, printre altele, să instruiască 20 de tineri cercetători și voluntari, pentru colectarea și diseminarea datelor obținute, atât național, cât și internațional.  Proiectul CETMAL este primul proiect de acest fel, desfășurat în Marea Neagră.

Proiectul CETMAL reprezintă o inițiativă de cercetare care intenționează să  stabilească în ce măsură deșeurile marine afectează viața cetaceelor din apele costiere românești ale Mării Negre.

Proiectul prevede colectarea de date privind cei doi indicatori importanți (cetaceele și deșeurile) atât în ​​scopuri de cercetare, cât și de conservare, pe o distanță de 12 mile marine de la mal, care acoperă o arie de 5000 km2.

Acesta este primul proiect de cercetare de acest gen din zona Mării Negre a României și reprezintă o etapă de referință pentru viitoarele cercetări, precum și acțiuni politice pentru protecția și restaurarea ecosistemelor marine, reducerea poluării și alfabetizarea oceanelor. Sprijinirea conservării speciilor acvatice, precum și a cercetării poluării cu  deșeuri marine este foarte importantă, iar acest proiect vizează acest lucru, ca principal obiectiv.  Cred că este momentul să aducem împreună educația adulților și tinerilor, împreună cu cercetarea. De altfel, rezultatele acestui proiect stau și la baza proiectului meu de doctorat și aștept cu nerăbdare momentul în care voi duce aceste rezultate în comunitatea științifică”, spune Marian Paiu, coordonator proiect.

De asemenea, în cadrul proiectului vor fi formați 20 de tineri cercetători și voluntari, cu rol eșențial în colectarea și diseminarea rezultatelor la nivel național și internațional.

Am participat la prima ieșire pe mare în cadrul proiectului și pot să spun că m-a impresionat foarte tare momentul în care delfinii au înotat pe lângă barcă. Parcă știau ce urmează să facem și nu s-au mai desprins de noi. Am învățat exact ce și cum să urmăresc, la ce să fiu atentă și cum să fac deosebirea între speciile de cetacee ”, spune un voluntar ONG Mare Nostrum.

Proiectul se va derula până în luna decembrie, a acestui an.

***

Ocean Solutions Microgrant oferă granturi mici de finanțare proiectelor care promovează conceptul de conservare a biodiversității oceanelor, mărilor și resurselor marine, în conformitate cu directiva SDG14 a Națiunilor Unite. Scopul acestui program este de a impulsiona inovația și de a crește implicarea civică în domeniul conservării biodiversității marine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s