Ce facem pentru delfini, în 2017?


Dragi prieteni, iubitori ai delfinilor,

Ne propunem multe lucruri frumoase, în 2017, multe activităţi pentru a monitoriza şi proteja aceste deosebite mamifere ale Mării Negre, după cum veţi afla în cele ce urmează. Noi deja am început să lucrăm la fiecare dintre ele şi suntem foarte entuziasmaţi!

delfini-februarie-2017

În primul rând, ne dezvoltăm Reţeaua de monitorizare a cetaceelor. Elevi, profesori, angajaţi ai instituţiilor şi firmelor ce îşi derulează activitatea, în zona costieră, vor fi recrutaţi şi instruiţi, pe lângă membrii deja existenţi, care ne sunt alături de ani de zile.

Aceştia constituie o parte importantă a desfăşurării profesioniste de monitorizări terestre, pentru a identifica delfinii eşuaţi. Deşi nu este mereu o activitate plăcută, ne ajută foarte mult în identificarea cauzelor pentru care aceştia eşuează, astfel fiind capabili de a pune în practică, mai apoi, măsuri de prevenţie şi conservare.

Studierea acestor cauze de mortalitate a cetaceelor continuă, şi în 2017, în parteneriat cu facultăţile de medicină veterinară, din ţară şi străinătate, dar şi cu institutele de cercetare.

Şi monitorizările acvatice ocupă un loc important, în rândul activităţilor noastre. Vrem să ne concentrăm forţele în zona de 12 mile a sectorului sudic al litoralului, pentru a putea estima distribuţia şi abundenţa cetaceelor. De multe ori, tot în timpul monitorizărilor acvatice, studiem ecologia cetaceelor, prin metoda foto-identificării ( despre care noi v-am mai vorbit).

O altă prioritate, pentru anul 2017, este să creştem capacitatea de răspuns a echipei de intervenţie rapidă (Emergency Task Force), în cazul delfinilor eşuaţi. Ştiţi deja că această echipă poate fi contactată non-stop, la numărul de telefon special desemnat: 0763255731, dar este important să intervenim mereu cât mai rapid şi eficient, în toate cazurile în care suntem solicitaţi.

În ceea ce priveşte conştientizarea şi informarea publicului larg, şi anul acesta avem pregătite multe materiale (pliante, postere, broşuri), prelegeri şi prezentări, dar şi campanii publice, cum este ZIUA DELFINULUI, unde desfăşurăm activităţi specifice. Scopul acestora din urmă este să sensibilizăm oamenii, cu privire la problemele cu care se confruntă delfinii şi care le pun viaţa în pericol.

Într-o notă mai ştiinţifică, activităţile programului Monitorizarea şi conservarea cetaceelor din Marea Neagră urmăresc implementarea rezoluţiilor Acordului pentru conservarea cetaceelor din Marea Neagră, Marea Mediterană şi zona contiguă a Atlanticului, acord semnat si ratificat de România, în anul 2000.

Colegul nostru, Marian PAIU, este membru în Comitetul Ştiinţific al acestui Acord, pentru următorii 3 ani. El a participat la Monaco, în perioada 7-9 februarie a.c., la cea de-a 11-a întâlnire a Comitetului, unde a fost stabilită şi agenda de lucru, pentru perioada 2017-2019. Printre subiectele de interes se numără: impactul zgomotului produs de activitățile umane asupra cetaceelor, inventarierea cetaceelor din Marea Mediterană și Marea Neagră, precum și identificarea zonelor de importanţă pentru conservarea cetaceelor.

 

Dacă v-a plăcut ce aţi citit şi vreţi să vedeţi puse în practică toate aceste activităţi, vă invităm să vă IMPLICAŢI ACTIV!

Cum? Foarte simplu: „Adoptă un delfin!”. Campania, care s-a bucurat de un real succes în ultimii ani, continuă şi în 2017, pentru ca delfinii să îşi găsească noi mămici şi tătici protectori.

Toată lumea este fericită! Voi deveniţi părinţi, noi implementăm toate activităţile propuse, iar delfinii au aliaţi de încredere, ce luptă pentru protejarea lor.

 

Urmăriţi toate noutăţile legate de delfini pe site-ul www.delfini.ro, pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/delfinimn, dar şi în baza de date OBIS Seamap: http://seamap.env.duke.edu.

 

Vă mulţumim!

Leave a comment