CAZ INEDIT: Delfin eșuat la Cernavodă . Care sunt ipotezele?


Este pentru prima dată când colegii noștri sunt anunțați de un caz de eșuare la Cernavodă! Sunt mai multe ipoteze legate de modul în care delfinul a ajuns în acea zonă, una dintre ele fiind faptul că delfinul a murit în plasele pescărești în zona maritimă a Dunării, fiind transportat până la Cernavodă, unde a eșuat, desprinzându-se din acestea.

Pe data de 10 mai, colegii noștri au fost informați despre un caz inedit de cetaceu eșuat  la Cernavodă.  Inițial, au crezut că localizarea acestuia nu a fost efectuată corespunzător și că a fost o simplă confuzie: ”În atâția ani de când  ne deplasăm la cazuri de delfini și marsuini eșuați, nu am întâlnit ceva similar. Locația este una cât se poate de ciudată și atipică pentru un caz de eșuare, pe un mal al Dunării, atât de departe față de mare. Am intrebat mai multe surse, iar informația ni s-a confirmat. Apoi am început să deslușim misterul”, spune Marian Paiu, coordonator Departament Conservarea Biodiversității, ONG Mare Nostrum.

WhatsApp Image 2020-05-11 at 20.53.32

Care sunt ipotezele privind delfinul eșuat la Cernavodă?

Deoarece este prima dată când colegii noștri se confruntă cu un astfel de caz, au încercat să găsească mai multe ipoteze pentru modul în care delfinul a ajuns din Marea Neagră pe un mal al Dunării, tocmai la Cernavodă.

Una dintre ipoteze este ca acesta să fi ajuns pe Canalul Dunăre – Marea Neagră, o ipoteză puțin plauzibilă, deoarece delfinul ar fi trebuit să treacă prin două ecluze până la Cernavodă, lucru aproape imposibil. Dat fiind stadiul avansat de putrefacție, precum și perioada scurtă de timp de când a ajuns la mal au dus la excluderea posibilității ca acesta să fi ajuns în viață, autonom, până acolo.

A doua variantă a luat în calcul faptul că acesta ar fi fost prins într-o plasă pescărească, unde a și murit. Plasa ar fi putut să fie prinsă de un vapor sau o barjă și dusă până la Cernavodă, unde s-a desprins, iar delfinul a eșuat pe mal. Această variantă a fost confirmată astăzi, cu ajutorul partenerilor de la Poliția de Frontieră de pe sectorul Cernavodă din cadrul Gărzii de Coastă, care ne-au sprijinit cu detalii despre caz și cu o serie de imagini clare: ”Suntem siguri că afalinul a ajuns la Cernavodă prin intermediul canalului, adus odată cu un convoi de barje, prins între acestea”, menționează Marian Paiu.

Exemplarul eșuat prezintă semne de autoliză și imbibiție hemoglobinică, postmortem, ceea ce ne duce un pas mai aproape către ipoteza că ar fi fost deja mort în momentul în care a fost prins între barje. Au fost anuntați reprezentanții Primăriei Cernavodă și cei ai Administrației Nationale Apele Române pentru preluarea și incinerarea exemplarului.

 

4 thoughts on “CAZ INEDIT: Delfin eșuat la Cernavodă . Care sunt ipotezele?

  1. Pingback: Mare Nostrum: Delfin descoperit mort la Cernavodă | Web-Chat Romanesc

  2. Pingback: Mare Nostrum: Delfin descoperit mort la Cernavodă | ApropoChat | Intra Pe noul chat Apropo

  3. Pingback: Mare Nostrum: Delfin descoperit mort la Cernavodă - Stiri

  4. Pingback: Mare Nostrum: Delfin descoperit mort la Cernavodă – Stiri

Leave a comment