În aprilie, 12 cazuri de delfini eșuați, dintre care 11 eșuări în perioada 17-28 aprilie!


Primăvară cu cifre îngrijorătoare pentru delfinii din din Marea Neagră! În luna aprilie, colegii noștri s-au deplasat la 12 cazuri de eșuări, 11 dintre aceste cazuri fiind în perioada 17-28 aprilie. Exemplarele eșuate sunt marsuini și afalini, cei mai mulți aflați în stare avansată de descompunere. 

În urma sesizărilor primite la numărul de urgență delfini- 0763255731, colegii noștri s-au deplasat la 12 cazuri de delfini eșuați, pe toată întinderea litoralului românesc. Intervențiile rapide au avut loc la Năvodari, Eforie Sud și Mamaia Nord, cele mai multe sesizări fiind înregistrate în zona Năvodari.  Speciile se aflau în stare avansată de descompunere, neputând fi stabilită o cauză exactă a morții.

Cum arată evoluția eșuărilor în această lună?

01.04.2020– 1 caz afalin eșuat Olimp

17.04. 2020– 1 caz marsuin eșuat Năvodari

21.04.2020– 1 caz marsuin eșuat – Eforie Sud + 1 caz marsuin Eforie S1

23.04.2020– 1 caz marsuin eșuat Saturn

25.04.2020– 1 caz marsuin eșuat Năvodari + 1 afalin Năvodari

În ceea ce privește exemplarele de marsuini, acestea nu au depășit 1 m lungime, fiind juvenili. Trei dintre aceste exemplare au fost preluate pentru examinare.

Cele mai multe cazuri au fost înregistrate pe data de 28.04.2020, când colegii noștri s-au deplasat la 4 cazuri: 3 marsuini eșuați pe plajele din Năvodari. Din cei 3, 2 erau la capătul plajei din Năvodari, la o distanță de aproximativ 100 m unul de altul ”În ceea ce privește unul dintre cazuri, acestuia îi lipsea înotătoarea codală și pectorală, așa că putem presupune că a fost prins în plasele pescărești, chiar dacă nu prezenta alte urme vizibile”, spune Costin Timofte, asistent proiect.

This slideshow requires JavaScript.

Au mai fost înregistrate 2 cazuri de marsuini eșuați, unul în Corbu și alt caz în Mamaia Nord: ”Ipotezele pe care le avem în determinarea cauzelor care au indus mortalitatea delfinilor și marsuinilor ajunși la mal în ultima perioadă, îngreunate de stadiul avansat de descompunere în care au fost găsite parte dintre exemplare, relevă atât activitatea de pescuit derulată în mod legal înainte de perioada de prohibiție – instaurată de la 15 aprilie, pe cea ilegală din timpul perioadei de prohibiție, dar și cauze naturale. Ancheta este încă în desfășurare și vom reveni cu informații pe măsură ce le vom avea”, spune MARIAN PAIU, Coordonator Departament Conservarea Biodiversiţăţii, ONG Mare Nostrum. 

www.delfini.ro // Pagina de FB Delfinii din Marea Neagră 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s