Peste 500 de kilograme de plase pescărești eliminate din Marea Neagră


Echipa ONG Mare Nostrum, cu ajutorul partenerilor din cadrul proiectului Net Free Black Sea au reușit să elimine 550 de kilograme de plase de pescuit abandonate din Marea Neagră!

Peste 500 de kilograme de plase de pescuit au fost eliminate din Marea Neagră, în cadrul proiectului Net Free Black Sea și a activităților dedicate acestuia. Scopul proiectului finanțat de  Ocean Conservancy’s Small Grants Program – Global Ghost Gear Initiative” este de a elimina peste 1.000 de kilograme de unelte fantomă de pescuit și de a redue riscul ca maniferele marine sau orice alte specii de păsări să fie prinse în acestea.

Numai în cadrul ultimei activități au fost eliminate 150 kg, în zona cuprinsă între porturile Midia și Constanța. De asemenea, în timpul operațiunilor au mai fost adunate și alte deșeuri, precum celofan și pungi de plastic.

De ce sunt periculoase plasele de pescuit abandonate?

Fiecare tip de echipament are un anumit efect asupra mediului marin. Cu toate acestea, dacă sunt gestionate cu atenție, practic toate tipurile de unelte pot fi utilizate în mod responsabil și durabil.

Uneltele de pescuit fantomă reprezintă o amenințare pentru habitatele marine și pentru biodiversitate, în special habitate sensibile și specii amenințate. Uneltele fantomă sunt o sursă de deșeuri marine, însă impactul acestora este mult mai mare datorită potențialului său de a încurca.

Toate materialele plastice care ajung în mediul marin pot prinde, încurca, sufoca sau ucide animalele. Este dificil de cuantificat impactul pescuitului fantomă asupra speciilor de pești, deoarece acest lucru depinde de o varietate de factori, inclusiv rata pierderii de unelte, eficiența de captare a anumitor tipuri de unelte, materialele utilizate în confecționarea acestora, susceptibilitatea animalelor din zonă. Cu toate acestea, uneltele fantomă pot continua să prindă atât specii comerciale, cât și specii protejate, luni, ani, sau chiar decenii după ce acestea au fost pierdute sau aruncate”, spune Costin Timofte, coordonator proiect.

Flotabilitatea, durabilitatea și faptul că este ieftin, plasticul devine materialul preferat pentru realizarea echipamentelor de pescuit. Din păcate, aceleași calități fac din aceste unelte o amenințare fatală și în creștere. Acestea pot rămâne sub apă ani sau chiar decenii prinzând totul, de la pești mici și crustacee la păsări, mamifere marine sau alte specii pe cale de dispariție. Uneltele fantomă sunt un produs secundar neintenționat al pescuitului și apare atunci când pescarul pierde controlul operațional al echipamentului.

Expoziție de plase abandonate, în perioada 1-20 octombrie, la Delfinariul Constanța

Pentru a duce mai departe eforturile organizației ONG Mare Nostrum în ceea ce privește acest subiect, precum și în ideea de a trage un semnal de alarmă asupra pericolului pe care îl reprezintă plasele de pescuit abandonate, ONG Mare Nostrum, cu ajutorul echipei de la Delfinariul Constanța, organizează o miniexpoziție, în cadrul căreia elementele centrale sunt chiar uneltele de pescuit fantomă eliminate din apele Mării Negre.

Expoziția poate fi vizionată la Delfinariul Constanța în perioada 1-20 octombrie, activitatea făcând parte din cadrul evenimentelor dedicate Zilei Internaționale a Mării Negre:

Am ales ca locație Delfinariul Constanța pentru că am vrut ca vizitatorii să înțeleagă mult mai bine impactul plaselor pescărești abandonate asupra speciilor de animale marine. Noi am venit cu plasele într-o locație în care pot fi observate posibilele victime ale acestora, specii de animale și păsări, unele pe cale de dispariție. În acest fel, putem vedea tabloul complet al efectelor, precum și importanța eliminării plaselor de pescuit din apele Mării Negre”, spune Anca Maria Gheorghe, coordonator Departament Evenimente Publice.

În ultimul deceniu, mediul academic, ONG-urile și industria pescuitului au tras un semnal de alarmă în ceea ce privește uneltele de pescuit abandonate, pierdute sau aruncate (ALDFG) – denumite și “unelte fantomă”, dar asupra impactului acestora în mediul acvatic. Această problemă a luat amploare în ultimii ani, odată cu conștientizarea impactului potențial catastrofal al poluării cu plastic și acumularea acestuia în ecosistemul acvatic.

Proiectul „Net free Black Sea”  sustinut financiar de Ocean Conservancy’s Small Grants Program – Global Ghost Gear Initiative” este un proiect care continuă eforturile Mare Nostrum în direcția reducerii numărului de plase de pescuit care ajung în apele Mării Negre, dar si recuperarea celor care se găsesc deja acolo.

Proiectul include și organizarea unui atelier de lucru dedicat grupurilor de interese precum pescarii, reprezentanții porturilor, dar și administrația locală, întrucât creșterea gradului de conștientizare este esențială în abordarea problemei deșeurilor marine generate de activitatea maritimă, dar mai ales a plaselor de pescuit abandonate.

 Rezultatele atelierului vor oferi soluții la problema deșeurilor marine, venite dinspre sectoarele economice, și prioritizate acelea care pot fi într-adevăr implementate.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s