În fiecare gospodărie se folosește, la gătit, uleiul. Ce facem cu el după câteva prăjeli succesive, aici este problema! Mulți nu știu că uleiul vegetal uzat, poate polua apa și solurile şi este considerat un reziduu toxic.

Din anul 2010, echipa Mare Nostrum a inițiat o campanie, desfăşurată la nivel naţional, care urmăreşte implementarea unui nou concept pe piaţa din țara noastră: acela de colectare a uleiului vegetal uzat, ce poate fi ulterior valorificat în biodiesel.

Această campanie este adresată în special persoanelor fizice, care în schimbul a 5 litri de ulei vegetal uzat adus la noi, primesc ca recompensă 1 litru de ulei vegetal, bun de folosit la gătit.

ulei-vegetal-uzat

Suntem încântați că din ce în ce mai mulți oameni conștientizează pericolul reprezentat de acest reziduu asupra mediului înconjurător și cu ajutorul a 79 de persoane am colectat, în 2015, 553 litri ulei vegetal uzat.

Uleiul uzat colectat la sediul nostru este ridicat de către STOEHR Mineral & Vegetal Oil  și transformat în biocombustibil.

Uleiul vegetal uzat este nociv pentru mediu (dacă este aruncat pe scurgerea de la chiuvetă sau direct în natură), precum și pentru sănătatea voastrăAcesta duce la poluarea pânzei freatice şi chiar a apei pe care o consumăm. Un litru de ulei alimentar uzat poluează un milion de litri de apă, atât cât consumă un adult în 14 ani de zile.

Fiind un deşeu, un reziduu, care rezultă în urma prăjirii, uleiul alimentar vegetal (de floarea soarelui, porumb, măsline, palmier etc.), dacă este refolosit de mai mult de 2-3 ori, devine periculos pentru sănătatea umană. Astfel, favorizează apariţia celulelor cancerigene şi măreşte riscul de accidente vasculare cerebrale. (Sursa: http://uleiuzat.marenostrum.ro/)

Invităm constănțenii să se alăture acestei campanii și să predea uleiul vegetal uzat! Astfel fiecare dintre noi poate contribui la reducerea consumului de resurse și la protecția mediului înconjurător, având în același timp și un beneficiu personal – 1 litru de ulei bun de gătit.